Domowa pizza jak z pizzerii – jak ją zrobić?

Domowa pizza jak z pizzerii - jak ją zrobić?

Domowa pizza jak z pizzerii – jak ją zrobić?

Kto z nas nie lubi pizzy? Szeroki wachlarz dodatków sprawia, że każdy może wybrać wersję, która mu najbardziej odpowiada. Nawet podstawowy wariant w postaci pizzy Margherity stanowi potrawę, której trudno się oprzeć. Niezwykły zapach i smak tego dania, w połączeniu z sosem pomidorowym lub czosnkowym wyzwala niezwykłe doznania smakowe. Oczywiście pizza najlepiej smakuje w dobrej pizzerii, jednak coraz więcej osób próbuje przygotować ją w domu i to z całkiem niezłym skutkiem. Jak to zrobić?

Przepis na ciasto

Składniki:

  • 340 g mąki,
  • 5g suszonych drożdży (lub 0,5 paczki świeżych),
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 250 ml wody.

 

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę do dużej miski i zrobić w niej dołek, w którym będą rosły drożdże. Do dołka wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy cukier i suche drożdże (lub rozkruszamy świeże). Przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Po tym czasie powinna w naszym dołku pojawić się piana i „kożuch” z drożdży.
  • Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, całość mieszamy, a następnie dokładnie wyrabiamy rękami w misce lub na stolnicy (im dłużej trwa wyrabianie ciasta, tym pizza będzie bardziej krucha i puszysta) – w razie potrzeby dosypujemy niewielką ilość mąki. Dobrze wyrobione ciasto łatwo odchodzi od rąk, nie klei się, jest bardzo elastyczne, a po przekrojeniu posiada dużo małych dziurek.
  • Przekładamy ciasto na stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 3 lub 4 części (w zależności od wielkości foremek), które posypujemy lekko mąką i odkładamy do miski.
  • Każdą część ciasta dokładnie cieniutko wałkujemy, podsypując lekko mąką, aby masa nie przyklejała się do wałka i stolnicy.
  • Na foremkę lub kamień do pizzy, zwilżoną wcześniej kilkoma kroplami oliwy z oliwek, nakładamy rozwałkowane ciasto (najlepiej za pomocą wałka) i dokładnie je rozprowadzamy na całej powierzchni foremki lub kamienia. Całość smarujemy cienko przecierem pomidorowym.

 

Dodatki do pizzy

W czasie, kiedy rośnie zaczyn na ciasto, można przygotować dodatki do naszej domowej pizzy, na przykład:

  • utrzeć ser żółty na tarce o drobnych oczkach,
  • pokroić paprykę w drobne paseczki,
  • pokroić pieczarki i usmażyć je na oliwie z oliwek,
  • cienko pokroić szynkę lub salami,
  • odsączyć oliwki z zalewy.

 

Rodzaje pizzy

Podstawę tradycyjnej, włoskiej pizzy stanowi cienkie, chrupiące ciasto z włoskiej mąki, sos z pomidorów z ziołami oraz wysokiej jakości mozzarella (ciasto nie zawiera jajek, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego). Oczywiście w polskich pizzeriach spotkamy różne modyfikacje oryginalnego włoskiego przepisu na pizzę, równie smaczne i aromatyczne. W zależności od dodatków wyróżnia się ponad 30 rodzajów pizzy. Do najpopularniejszych należą:

  • Margherita, z sosem z pomidorów z ziołami, serem żółtym i oregano,
  • Funghi, z pieczarkami,
  • Capricciosa, z szynką i pieczarkami,
  • Italiana, z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i bazylią,
  • Prosciutto, z mozzarellą w zalewie, włoską szynką dojrzewającą i rukolą,
  • Quattro, z szynką, bekonem, salami i kabanosem,
  • Mexicana, z polędwicą drobiową, świeżą papryką, fasolą czerwoną, kukurydzą oraz papryczką Jalapeño
  • Bergamo, z boczkiem, pieczarkami i świeżą papryką,
  • Carpe Diem, z bekonem, cebulą i pomidorem,
  • Tonno, z tuńczykiem i oliwkami,
  • Napoli, z salami, papryczką jalapeño, oliwkami i Tabasco itd.

 

Pieczenie pizzy

Po nałożeniu odpowiednich dodatków na ciasto pizzę posypujemy serem i oregano, a następnie przystępujemy do najważniejszej części, jaką stanowi pieczenie. Współczesne piece posiadają specjalny program „pizza”, dzięki któremu łatwo upiec naszą potrawę w domu. Pizzę pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza przez 8-10 minut. Jednak najlepsze efekty można uzyskać przy użyciu domowego pieca do pizzy z kamienną płytą. Piece do pizzy pozwalają przygotować w domu prawdziwe danie o smaku, jak z pizzerii.

 

Related posts

Świnoujście. Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Świnoujście – Wielkie święto pizzy w Rondo Ristorante. Do każdej pizzy – dzban piwa

Odmiany kuchni chińskiej – czy znasz je wszystkie?