Strona główna » Walne Zebranie Narodowego Świnoujścia

Walne Zebranie Narodowego Świnoujścia

7 listopada 2015 roku, zaraz po zakończonym Walnym Zebraniu Oddziału Świnoujście ONR, odbyło się Walne Zebranie Narodowego Świnoujścia. Jest to najwyższa władza w organizacji. Podczas Walnego Zebrania wszyscy członkowie organizacji wybierają Zarząd na następny rok działalności.

Zebranie prowadził kol. Remigiusz Dudkiewicz, który od kilku miesięcy pełnił funkcję prezesa. W prowadzeniu pomagał mu kol. Tomasz Dorosz, Zastępca Kierownika Głównego ONR, jeden z założycieli Narodowego Świnoujścia, na poprzednim Walnym Zebraniu NŚ wybrany na prezesa. Na zebraniu gościli: kol. Agata Wieczorek z Młodzieży Wszechpolskiej; p.o. koordynatora Brygady Zachodniopomorskiej Obozu Narodowo-Radykalnego kol. Bartosz Ramus; kol. Bartłomiej Ilcewicz i kol. Tadeusz Juchniewicz z Okręgu Szczecin Związku Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych. Pod koniec Walnego Zebrania na sali pojawili się także: kol. Sylwester Chruszcz, nowo wybrany poseł VIII kadencji, członek Zarządu Głównego Ruchu Narodowego oraz lider struktur RN na Pomorzu Zachodnim; kol. Adrian Bartoś, członek Zarządu Okręgu Zachodniopomorskiego Młodzieży Wszechpolskiej, który zastąpił w Świnoujściu zaproszonego wcześniej kol. Adama Wyszyńskiego, prezesa MW w województwie, który w tym czasie obecny być musiał na spotkaniu Rady Politycznej Ruchu Narodowego w Warszawie.
Remigiusz Dudkiewicz otworzył zebranie. Następnie sekretarz NŚ, kol. Michał Piskorz sprawdził obecność, a przy każdym wyczytywanym nazwisku działacza organizacji, wyczytany podchodził do stołu prezydialnego w celu odebrania mandatu uprawniającego do głosowania. Po sprawdzeniu obecności głos kolejno zabierali: kol. Bartosz Ramus, który mówił o działalności społecznej na przykładzie ONR; kol. Artur Szczodry, który przedstawił Młodzież Wszechpolską; kol. Bartłomiej Ilcewicz, który mówił o ideach powrotu na ziemie zachodnie, które mocno charakteryzowały NSZ. Po wypowiedziach nastąpiło przejście do omawiania spraw organizacyjnych i wyborów prezesa i zarządu.

Jedynym kandydatem na prezesa NŚ był kol. Remigiusz Dudkiewicz. Nikt nie głosował przeciw. Następnie Remigiusz Dudkiewicz przedstawił swoją propozycję zarządu. Wszyscy głosowali za. W skład Zarządu wchodzą: Remigiusz Dudkiewicz jako prezes (działacz ONR), kol. Artur Szczodry jako wiceprezes (działacz Ruchu Narodowego i Młodzieży Wszechpolskiej), kol. Kamil Adamiak jako wiceprezes (ONR), kol. Michał Piskorz jako sekretarz (ONR) oraz kol. Maria Denga jako skarbniczka (niezrzeszona w ogólnopolskich stowarzyszeniach). Po omówieniu spraw organizacyjnych, kol. Kamil Adamiak przedstawił najważniejsze akcje Narodowego Świnoujścia od ostatniego Walnego Zebrania. Przyszłe akcje poruszone zostały przez nowo wybranego prezesa. W ramach wolnych wniosków wypowiedział się gość, kol. Tadeusz Juchniewicz.

Zaraz potem zebranie zostało oficjalnie zakończone oraz zrobiono sobie wspólne zdjęcie.
Narodowe Świnoujście