Przepisy kulinarne – Kotlet mielony

by Daniel Szysz

Przepisy kulinarne – Kotlet mielony

Przepisy kulinarne - Kotlet Mielony

Kotlety mielone

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 28 minuty
Rodzaj Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 4
Kalorie 300 kcal

Equipment

  • Mikser
  • Patelnia
  • Łopatka do przewracania
  • Tarka do Warzyw
  • Deska do krojenia
  • Nóż

Ingredients
  

500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)1 jajko1 czerstwa bułka lub 2 kromki chleba1 cebula2 ząbki czosnku100 ml mleka1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka majerankuBułka tarta (do obtaczania)Olej roślinny (do smażenia)

Instructions
 

  • Namaczanie pieczywa:Czerstwą bułkę lub chleb zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, aż zmięknie. Następnie odciśnij nadmiar mleka.
    Przygotowanie mięsa:W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajko, odciśniętą bułkę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek.
    Formowanie kotletów:Z przygotowanej masy uformuj kotlety wielkości dłoni, delikatnie je spłaszczając.
    Obtaczanie:Każdy kotlet obtocz w bułce tartej, dociskając, aby panierka dobrze przylegała.
    Smażenie:Na rozgrzanej patelni z olejem smaż kotlety na średnim ogniu po 5–7 minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru i będą dobrze wypieczone.
    Podanie:Podawaj z ziemniakami i surówką, np. z kiszonej kapusty.

Notes

Kotlet Mielony


Uwagi do przepisu

Kotlet mielony to klasyczny element polskiego obiadu, który smakuje najlepiej z dodatkiem świeżych ziemniaków z koperkiem oraz tradycyjnej surówki. Aby kotlety były jeszcze bardziej soczyste, można dodać do masy mięsnej łyżkę śmietany lub odrobinę masła. Jeśli chcesz, aby były zdrowsze, zamiast smażenia, możesz je upiec w piekarniku w 180°C przez około 20 minut.
Słowo kluczowe danie polskie, obiad, tradycyjny obiad
Przepisy kulinarne - Kotlet Mielony
Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Wyłącz blokadę

Prosimy o wyłączenie rozszerzenia AdBlocker w przeglądarkach naszej witryny.