23
Przepisy kulinarne – Kotlet mielony
Spis treści

Kotlety mielone
Equipment
- Mikser
- Patelnia
- Łopatka do przewracania
- Tarka do Warzyw
- Deska do krojenia
- Nóż
Ingredients
500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)1 jajko1 czerstwa bułka lub 2 kromki chleba1 cebula2 ząbki czosnku100 ml mleka1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka majerankuBułka tarta (do obtaczania)Olej roślinny (do smażenia)
Instructions
- Namaczanie pieczywa:Czerstwą bułkę lub chleb zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, aż zmięknie. Następnie odciśnij nadmiar mleka.Przygotowanie mięsa:W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajko, odciśniętą bułkę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek.Formowanie kotletów:Z przygotowanej masy uformuj kotlety wielkości dłoni, delikatnie je spłaszczając.Obtaczanie:Każdy kotlet obtocz w bułce tartej, dociskając, aby panierka dobrze przylegała.Smażenie:Na rozgrzanej patelni z olejem smaż kotlety na średnim ogniu po 5–7 minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru i będą dobrze wypieczone.Podanie:Podawaj z ziemniakami i surówką, np. z kiszonej kapusty.