Sprzęt gastronomiczny do restauracji – co jest must have?

Sprzęt gastronomiczny do restauracji – co jest must have?

Każda restauracja musi zostać jak najlepiej wyposażona w szereg urządzeń. Na liście zakupów powinny znaleźć się m.in. piece, urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności, płyty grillowe, meble, bemar i różne akcesoria. Poniżej znajdziesz kilka sprzętów, które są niezbędne w każdej restauracji. Skorzystaj z naszych porad.

Profesjonalny piec konwekcyjno-parowy – dobry wybór do restauracji

Bardzo wydajny piec to podstawa wyposażenia każdej restauracji. Dobrym wyborem, które zapewni lokalowi korzyści, jest piec konwekcyjno-parowy. Aktualnie chętnie kupowane są właśnie modele w tej technologii. Możesz w nim przygotować kilka posiłków w krótkim czasie.

Piece konwekcyjno-parowe są rozbudowane i mają wiele zastosowań. Są też bardzo praktyczne, gdyż można w nich nie tylko piec, ale także smażyć, gotować, regenerować dania, blanszować czy dusić. To uniwersalne urządzenia, wybierane do restauracji, barów i kuchni hotelowych czy firm cateringowych.

Urządzenia do chłodzenia i mrożenia

Żywność musi być przechowywana w odpowiednich warunkach, by nadawała się do spożycia przez długi czas. Szafy czy komory chłodnicze są niezbędne w każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Można w nich trzymać m.in. mięso, ryby, owoce i warzywa. Wydajne i praktyczne szafy, komory czy lodówko-zamrażarki występują w szerokim wyborze. Lodówki pomieszczą od 120 do 1400 litrów, a pojemność dostosujesz do zapotrzebowania.

Bemar do gastronomii

Bemar gastronomiczny ma bardzo praktyczne zastosowanie w każdej kuchni. Jego zadaniem jest podgrzewać i utrzymywać wysoką temperaturę posiłków. Często jest wykorzystywany w restauracjach, barach, na stołówkach oraz w restauracjach w hotelach. W dolnej części jego konstrukcji znajduje się system grzewczy. Dania w bemarze należy przechowywać w temperaturze co najmniej 75°C. Zapobiega to rozwojowi bakterii w żywności. Nie powinny też być przechowywane w bemarach dłużej niż dwie godziny.

Pojemniki termoizolacyjne

Pojemniki na żywność mają za zadanie chronić przewożone jedzenie przed działaniem wysokich temperatur będących na zewnątrz. Są uznawane za jeden z łatwiejszych sposobów na ochronę żywności. Pozwalają na przewożenie jedzenia w bezpieczny sposób. Można w nich przewozić jedzenie w temperaturach od -40 do 100 stopni Celsjusza.

Ich zaletą jest też stabilna konstrukcja. Są dostępne w różnych rozmiarach oraz głębokościach. Pojemniki termoizolacyjne są niezastąpione w restauracjach oferujących dowóz lub catering. Dzięki nim żywność będzie długo świeża i smaczna.

 

Related posts

ABC urządzeń dla gastronomii

Polski rząd wykończy branżę gastronomiczną – Posłuchaj

Zadbaj o bezpieczeństwo w domu dla seniorów