Pizza na kamieniu – będziesz chciał więcej

Nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni a ugotować potrafisz najwyżej wodę na herbatę, zapewne posiadasz w swojej kuchni narzędzia do przygotowania pizzy. W zupełności wystarczą: miska, deska do krojenia, nóż oraz pojeminiki. Jeśli marzysz o osiągnięciu efektów rodem z prawdziwej pizzerii, warto także zaopatrzyć się w odpowiedni kamień do pizzy.

Czym jest kamień do pizzy

Kamień do pizzy to naczynie, na którym wypieka się pizzę. Dzięki swoim specyficznym właściwościom skraca on czas przygotowania placka do zaledwie kilku minut. Dzięki temu ser zawsze topi się idealnie a ciasto będzie chrupiące.

Oficjalnie wymyślono go w 1984 roku, we Włoszech.  Pierwszy model wykonano z granitu. Nadal stosuje się ten materiał. Oczywiście, można natknąć się na kamienie z kordierytu, szamotu, skały wulkanicznej czy ceramiki, jednak ta lita skała wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

Kamień to przyrząd uniwersalny. Wręcz pakiet narzędzi. Oprócz pizzy, upieczemy na nim bułki, bagietki, focaccia czy chleb. Jeśli czujesz się na siłach, możesz pokusić się o upieczenie na nim mięsa i warzyw a nawet jaj i ryb.

Czy pieczenie pizzy na kamieniu jest trudne

Odpowiedź zależy od tego, jakie doświadczenie w pieczeniu pizzy posiadamy. Oprócz tego istotny jest wybór składników i samego kamienia. To praktyka czyni mistrza. Za pierwszym razem wypiek może się nie udać. Ale to nie znaczy, że trzeba się poddać. Przy odrobinie wprawy, samozaparcia i chęci możemy dość szybko osiągnąć niesamowite efekty. I piec taką pizzę, którą pokochają nasi znajomi.

Kamień do pizzy – rodzaje

Chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę w domowym zaciszu? Pragniesz eksperymentować z ciastem lub dodatkami? Pewnie nie masz dostępu do oryginalnego pieca opalanego drewnem. Nie martw się, to nie problem. Wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiedni kamień do pizzy.

Kamień granitowy

Marzysz o elastycznej i kruchej, chrupiącej? Upiecz ją na kamieniu granitowym. To świetny wybór, który w krótkim czasie może zaoferować zaskakujące efekty. Oprócz tego, świetnie sprawdzi się w restauracjach i pizzeriach. Granitowy kamień do pieczenia można umieścić w piekarniku, na grillu a nawet w tradycyjnym piecu.

Granitowy kamień może mieć wiele zastosowań. Nie tylko upieczesz na nim pizzę. Świetnie sprawdzi się on w roli tacy do serwowania przystawek i przekąsek. Jeśli nie masz pod ręką deski do krojenia, granit będzie idealnym zamiennikiem

Najlepszą opcją będzie wariant 2 centymetrowy o wymiarach 37×35 cm. Tak dostosowane parametry pomagaj w długim utrzymaniu temperatury. Co więcej, kiedy kamień się odpowiednio nagrzeje, może bez trudu przekroczyć limity zwykłego piekarnika. Tym samym pizza staje się jeszcze smaczniejsza i lepiej upieczona.

Pizza pieczona na granicie najbardziej przypomina oryginalną pizzę z pieca opalanego drewnem. A jeśli do jej wyrobu użyjesz składników o odpowiedniej jakości, bez trudu osiągniesz sycylijski smak i aromat.

Granitowy kamień do pizzy posiada niesamowitą zdolności, przewyrzszające zwykłą blaszkę do pieczenia. Kamień do pizzy kumuluje ciepło pochłaniane z górnej grzałki piekarnika i równomiernie oddaje je do wypiekanego placka. Nie ważne, czy pieczesz pizzę na cienkim czy grubym cieście. Ten szlachetny materiał poradzi sobie z wilgocią. Pochłonie ją i sprawi, że spód będzie chrupiący.

Kamień szamotowy

Również dość popularny, jednak ustępuje możliwościami kamieniom granitowym. Szamot posiada podobne właściwiości kumulowania ciepła co wspomniany wcześniej kamień z granitu. Jednak kamienie szamotowe nie są tak solidne i trwałe jak kamienie granitowe. Częściej się kruszą i pękają.

Oprócz tego, kamienie szamotowe cechują się podobną porowatością, jednak kamień szamotyowy jest znacznie trudniejszy w utrzymaniu czystości, a jego struktura utrudnia czyszczenie.

Szczególnie ten ostatni aspekt może stanowić problem. Resztki pożywienia są trudne do usunięcia, żeby się ich pozbyć, potrzeba czasu i nardzo wysokich temperatur, które pozwolą wypalić pozostałości.

Kamień wulkaniczny

Bardziej ciekawostkowy niż użytkowy. Nie tak łatwo go kupić, bo nie wszędzie jest dostępny. Oprócz tego, jego cena nie należy do najniższych. Materiał wykonania i wyższa cena wcale nie świadczą o jego nadzwyczajnych właściwościach.

Struktura charakteryzuje się porowatością. Sam kamień jest dość ciężki. Nadaje się do wypieku pieczywa, pizzy na grubym cieście czy mięsa. Do tego może być używany w wysokich temperaturach, podobnie jak kamień granitowy.

Kamień ceramiczny

Najbardziej popularny w dużych sieciówkach. Spotkasz go w marketach i większych sklepach z akcesoriami kuchennymi. Tworzy się go jako odlewkę ceramiczną – najczęściej z mieszanki kruszyw i cementu. Idąc tym tropem łatwo zauważyć, że nie jest tak naturalny jak kamień granitowy.

Dość często kupowany ze względu na bardzo niską cenę. Sam kamień ceramiczny dość szybko się nagrzewa. Równie szybko to ciepło oddaje, przez co musi być wygrzewany ponownie pomiędzy kolejnymi wypiekami. Waży niewiele, zazwyczaj pokrywa się go warstwą zabezpieczającą.

Jest on szczególnie narażony na uszkodzenia mechaniczne, pęknięcia i skruszenia. Kiedy pieczesz na nim którąś z kolei pizzę nie zdziw się, że placek się przypala, szybko traci temperaturę przez co może nie osiągać wysokiej temperatury począkowej wypieku.

To musisz wiedzieć zanim kupisz kamień do pizzy

Jak przy zakupie nowego samochodu czy komputera sprawdzasz jego parametry, tak samo warto to zrobić rozważając zakup kamienia do pizzy. Oczywiście, to nie będzie wybór na całe życie. Mimo to, dobrze podjąć od razu właściwą decyzję.

– materiał wykonania – kamień  musi wytrzymać wysokie temperatury jak i gwarantować przy tym długotrwałe utrzymanie ciepła.

rozmiar – co, jeśli kupisz sobie nowy kamień, ale nie będziesz mógł z niego skorzystać? Przed zakupem warto sprawdzić szerokość i głębokość naszego piekarnika. Kamień o wymiarach 37x35x2 cm powinien pasować do większości domowych piekarników.

Warto także zaopatrzyć się w kwadratowy kamień do pizzy, który jest bardziej praktyczniejszy niż jego okrągły odpowiednik. Wiele osób myśli, że okrągła pizza wymaga okrągłego kamienia. To mit. Prostokątny kamień jest szerszy i pozostawia kucharzowi większe pole do błędu. Nawet nie wprawieni użytkownicy poradzą sobie z umieszczeniem pizzy na kwadratowym kamieniu. 

Świnoujście w  sieci - Obserwuj nas w Google News