Rant do tortu – prawdziwy game changer w dziedzinie wypieków

Lubisz piec? Relaksujesz się, przekładając ciasto kremem? Wciąż testujesz nowe receptury? A może właśnie tak zarabiasz na życie? Sięgnij po akcesoria, które zdecydowanie usprawnią Ci pracę. Zacznij od dobrego rantu do pieczenia. Nie kosztuje wiele, a może odmienić Twoje życie! Dowiedz się, do czego służy rant oraz jak w nim upiec idealny biszkopt.

Rant do tortu – co to takiego?

Niezależnie od tego, czy pieczesz hobbistycznie, czy zawodowo, okazjonalnie czy każdego dnia, rant do tortu to zdecydowanie coś dla Ciebie. Rant cukierniczy to nic innego jak obręcz wykonana z aluminium lub stali nierdzewnej. Możesz w nim upiec oraz złożyć warstwowy tort albo inne ciasto. 

Na rynku dostępne są dwa rodzaje rantów: stałe oraz regulowane. Wersja regulowana na pewno będzie praktyczniejsza i bardziej uniwersalna. Zapięcie obręczy umożliwia regulację jej średnicy, zazwyczaj w zakresie od kilkunastu do nawet 30 cm. To świetne rozwiązanie, jeśli przygotowujesz torty lub ciasta o różnej wielkości, w zależności od okoliczności i potrzeb. 

Czym ranty do tortów różnią się od tortownic? 

Ranty nie mają dna. Oznacza to, że ciasto można wylać na dowolnym podłożu – papierze do pieczenia, pergaminie lub silikonowej macie, w zależności od tego, czego wolimy używać do wypieków. Od klasycznych form najbardziej różnią się ranty regulowane – w tortownicy nie ma możliwości regulowania średnicy.

Dużym atutem rantów do pieczenia jest również wysokość. Standardowa wysokość klasycznej blaszki to zazwyczaj 5-6 cm, z kolei rantu 7-8 cm (dostępne są oczywiście niższe, do tart itp., oraz wyższe, 10-centymetrowe). 

Rant do tortu – prawdziwy game changer w dziedzinie wypieków
Rant do tortu – prawdziwy game changer w dziedzinie wypieków

Jak używać rantów cukierniczych?

Pieczenie w formie bez dna początkowo może budzić pewne obawy. Czy ciasto nie wyleje się poza obręcz? Czy równomiernie się upiecze? Wątpliwości te są na szczęście bezpodstawne – wystarczy odrobina praktyki i parę prób, a nie zamienimy rantu cukierniczego na nic innego. 

Krok 1. 

Aby upiec idealny biszkopt, najpierw przygotuj papier do pieczenia. Wytnij kawałek o wysokości wyższej niż rant, owiń nim środek rantu i „przyklej” do formy odrobiną tłuszczu. Oczywiście (jeśli wiesz, że ciasto nie będzie wysokie, poza tym ma gęstą konsystencję) możesz wysmarować wnętrze formy masłem i wysypać bułką tartą lub kasza manna. Z papieru nie warto za to rezygnować w przypadku rantów regulowanych – ciasto mogłoby wylać się przez ruchome elementy formy. 

Krok 2. 

Ustaw rant na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wylej do niego uprzednio przygotowane ciasto. Jeżeli jednak ciasto jest luźne i rzadkie, przed jego wylaniem musisz dodatkowo zabezpieczyć formę. W tym celu pokryj dno cienką warstewką ciasta i wstaw do gorącego piekarnika. Chwila wystarczy, aby ciasto się ścięło i „zalepiło” formę. Po tym czasie wylej resztę ciasta. 

Krok 3. 

Kiedy biszkopt się upiecze, odczekaj chwilę i delikatnie wyjmij go z formy. Następnie ustaw go na równej powierzchni do góry dnem – dzięki temu jego wierzch będzie wyrównany. Po całkowitym ostygnięciu ciasta możesz rozciąć je na dwie lub więcej części. 

Krok 4. 

Teraz pora na składanie tortu. Przygotuj rant do ciasta o odpowiedniej szerokości i włóż do niego pierwszy blat (zacznij od tego, który był wierzchem Twojego ciasta – najlepiej się sprawdzi jako podstawa), przełóż kremem, owocami itp. i nakryj go kolejnym blatem. Pamiętaj, aby na samej górze znalazła się warstwa ciasta. Dociśnij tort z góry i wstaw go do lodówki. 

Krok 5.

Można zostawić ciasto w takiej formie lub – kiedy się schłodzi i osiądzie – zdjąć rant i przystąpić do dekorowania. Najłatwiej użyć tego samego kremu, ozdobić nim boki oraz górę tortu. Jako dekoracja świetnie sprawdzają się owoce. Należy wybierać te z niewielką ilością soku, np. maliny, truskawki, winogrona, borówki itp. 

 

Jeżeli często włączasz piekarnik, ułatw sobie życie, wybierając odpowiednie akcesoria. Rant cukierniczy to niepozorny detal, dzięki któremu jednak wskoczysz na wyższy poziom sztuki pieczenia. Niski czy wysoki, regulowany czy stały – masz przynajmniej kilka opcji do wyboru. 

 

Świnoujście w  sieci - Obserwuj nas w Google News