Strona główna » Świnoujście – „Kuchenne rewelacje z tradycją”

Świnoujście – “Kuchenne rewelacje z tradycją”

by Świnoujście w sieci

 

01 kwietnia 2019 r. uczniowie klasy I oraz II TŻ i UG po raz siódmy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w ramach projektu “Kuchenne rewelacje z tradycją”, które odbywają się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie.

Tematem poniedziałkowych zajęć były potrawy z produktów regionalnych, a konkretnie z Łososia Jurajskiego. Hodowla tej ryby zlokalizowana jest w Janowie w woj. zachodniopomorskim i jest jedyną tego typu hodowlą w skali świata. Woda, w której żyją łososie pozyskiwana jest z odwiertu o głębokości ponad 1 km, pochodzi z okresu dolnej jury i liczy blisko 150 mln lat. W związku z czym nie jest zanieczyszczona toksynami lub innymi substancjami szkodliwymi dla zdrowia.

Uczniowie pod okiem doświadczonych szefów kuchni przygotowali: tatar z łososia z marynowaną rzodkiewką, paprykarz,zupę rybną, pieczonego łososia na kalafiorowym puree z chutneyem z pieczonego bakłażana, pasternaka i papryki.

Fit Babcia robi formę


eswinoujscie w Google News - obserwuj nas - Świnoujście w sieci

Zobacz również

Leave a Comment

17 − siedem =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Świnoujście w sieci

FREE
VIEW