Strona główna » OŚWIADCZENIE ZARZĄDU NARODOWEGO ŚWINOUJŚCIA NT. ROZWIĄZANIA ORGANIZACJI

OŚWIADCZENIE ZARZĄDU NARODOWEGO ŚWINOUJŚCIA NT. ROZWIĄZANIA ORGANIZACJI

OŚWIADCZENIE ZARZĄDU NARODOWEGO ŚWINOUJŚCIA NT. ROZWIĄZANIA ORGANIZACJI

Zarząd Narodowego Świnoujścia oświadcza, że z dniem 17 października 2018 roku, działająca od pięciu lat organizacja Narodowe Świnoujście, zostaje rozwiązana. Nasza organizacja powstała w 2013 roku jako świnoujska emanacja ogólnopolskiego ruchu społecznego tworzącego się wokół Marszu Niepodległości i Ruchu Narodowego.

Jednoczyła w swoim działaniu świnoujskich członków struktur Ruchu Narodowego, Młodzieży Wszechpolskiej, Obozu Narodowo-Radykalnego, Związku Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych, a także niezrzeszonych w ogólnopolskich organizacjach sympatyków idei narodowej.

Jak cały Ruch Narodowy, Narodowe Świnoujście odwoływało się do polskiego obozu narodowego, tzw. Narodowej Demokracji tworzonej m.in. przez Romana Dmowskiego już pod koniec XIX wieku. W ciągu minionych pięciu lat Narodowe Świnoujście przeprowadziło kilkadziesiąt akcji różnego rodzaju.

Od organizacji lub uczestnictwa w różnego rodzaju wydarzeniach upamiętniających wydarzenia historyczne, poprzez promowanie patriotycznych świąt i rocznic, po działalność typowo ideowo-wychowawczą i polityczną. Warto wspomnieć także o szeregu akcji charytatywnych.

Narodowe Świnoujście w najlepszym okresie zrzeszało kilkadziesiąt głównie młodych osób. W związku z charakterem naszego miasta duża część z tych osób wyjechała w celu zdobywania kolejnych etapów edukacji czy w celach zawodowych. Działalność narodowa na terenie Świnoujścia będzie kontynuowana przez świnoujskie koło partii politycznej Ruch Narodowy, której liderem w naszym mieście jest kol. Artur Szczodry, w najbliższych wyborach samorządowych startujący ze świnoujskiego okręgu do Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego.

Zarząd Narodowego Świnoujścia